Het arbeidsdeskundig onderzoek voor de werkgever

Geef jouw medewerker duidelijkheid over diens re-integratie

  • Binnen 4 weken voor € 1095
  • Beperk de schadelast en voorkom boetes
  • Online inzicht in het proces

Direct advies nodig?

2e spoor

Lastige situatie voor werkgever en werknemer

Als een van je werknemers ziek wordt is dat een lastige situatie voor alle betrokkenen. Jouw werknemer zit liever niet ziek thuis en jij kunt eigenlijk niemand missen. Bovendien maak je je zorgen om de gezondheid van je medewerker. Wanneer je werknemer lang ziek blijft ben jij als werkgever verantwoordelijk en wordt er actie van je verwacht. Het inschakelen van een arbeidsdeskundige is dan een logische stap.

Zorgen uit handen: een UWV-proof rapport

Bij Adaptify realiseren we ons dat een werkgever veel praktische zorgen aan het hoofd heeft: over uren die opgevuld moeten worden, hoe precies te voldoen aan de eisen van het UWV, en hoe je het financieel regelt met een zieke werknemer. Adaptify neemt veel zorgen uit handen door een gedegen, aan de eisen van het UWV getoetst arbeidsdeskundig rapport af te leveren.

Het belang van een arbeidsdeskundig onderzoek

Door een arbeidsdeskundig onderzoek uit te laten voeren krijg je als werkgever een goed beeld van het arbeidsvermogen van je werknemer op dit moment. Bovendien maakt het zichtbaar op welke manier jij je als werkgever inspant voor de re-integratie van jouw verzuimende werknemer. Daarnaast is het rapport van de arbeidsdeskundige relevant voor de documentatie-eisen die het UWV stelt aan het re-integratieproces. Hiermee voldoe je aan de Wet verbetering poortwachter en voorkom je een eventuele sanctie van het UWV.

Over het arbeidsdeskundig onderzoek

Icon gecombineerd white

Een compleet re-integratieverslag

Wanneer de bedrijfsarts een arbeidsdeskundig onderzoek adviseert, dan heb je als werkgever de verantwoordelijkheid dit onderzoek in te zetten. Het rapport van het arbeidsdeskundig onderzoek is namelijk onderdeel van het complete re-integratieverslag (RIV). Werkgever en werknemer zijn beiden verplicht op tijd een compleet dossier in te leveren bij het UWV. Het complete RIV wordt door jou als werkgever bij het UWV aangeleverd bij de aanvraag van de WIA.

Icon nieuw werk white

RIV-beoordeling

Bij de RIV-beoordeling beoordeelt het UWV het complete re-integratiedossier en kijkt of er aan alle re-integratie-inspanningen is voldaan. De RIV-beoordeling is een administratieve toets: is alles op tijd ingeleverd en is alle informatie compleet? Wanneer het RIV niet volledig is, kan het verslag niet inhoudelijk worden beoordeeld en wordt de WIA-aanvraag niet in behandeling genomen.

Icon certificering white

WIA-aanvraag

Wanneer je als werkgever geen volledig RIV-dossier aanlevert dan kan jouw zieke werknemer ook niet beoordeeld worden op arbeidsongeschiktheid voor de WIA-uitkering. Daarmee dupeer je dus jezelf als werkgever – een loonsanctie van het UWV kost je geld – maar ook jouw werknemer, omdat diens WIA-aanvraag niet behandeld kan worden

Icon keurmerk white

positieve RIV-beoordeling

Als je als werkgever alle documentatie hebt aangeleverd en aan al je re-integratieverplichtingen hebt voldaan krijgt het verslag een positieve RIV-beoordeling. Aansluitend kan het UWV het dossier van de zieke werknemer inhoudelijk beoordelen. De werknemer wordt vervolgens opgeroepen door de verzekeringsarts van het UWV. Deze arts stelt een eigen belastbaarheidsprofiel op. Daarna bepaalt de arbeidsdeskundige van het UWV het arbeidsongeschiktheidspercentage van de zieke werknemer.

Wat is een Re-Integratie Verslag (RIV)?

Het re-integratieverslag (RIV) wordt door de werkgever bij het UWV aangeleverd bij de aanvraag van de WIA, het UWV beoordeelt dit vervolgens op volledigheid: de RIV-toets. Een compleet re-integratieverslag bestaat uit:

  • de probleemanalyse (opgesteld na 6 weken verzuim);
  • het plan van aanpak (12 weken verzuim);
  • de eerstejaars-evaluatie (rond 52 weken verzuim);
  • het actueel oordeel;
  • het arbeidsdeskundig onderzoek;
  • en eventueel andere relevante stukken.
2e spoor2

Realtime inzicht in het arbeidsdeskundig onderzoek

Via ons online systeem Rapasso hebben werkgever en werknemer realtime inzage in het proces, planning en voortgang ook de eindrapportage wordt hier opgeslagen. Rapasso is 24/7 toegankelijk, AVG-proof en gebruikersvriendelijk. Meerdere bv’s? Ook dan zie je in 1 oogopslag alle updates, wel zo makkelijk!

Vraag meer informatie aan
Riforce dashboard
€1095,- EN EEN DOORLOOPTIJD VAN 4 WEKEN

Start het arbeidsdeskundig onderzoek vandaag nog!

Maak nu een afspraak voor een adviesgesprek. Heb je een vraag of wil je meer info, bel dan met een onze arbeidsdeskundigen: 088 304 1404